Filme

12 Angry Men (1957)

5

Image

     Cine credea ca e nevoie de un buget imens pentru a putea face un film exceptional, ar trebui sa dea timpul inapoi, sa se uite la 12 Angry Men si sa-si schimbe opinia. Contrar unui buget mic si a anului in care a aparut (ce-ar putea fi un impediment pentru multi in a-l viziona), 12 Angry Men compenseaza printr-un joc actoricesc exceptional si prin prezenta lui Henry Fonda.

     Filmul prezinta deliberarea celor 12 jurati ce trebuie sa stabileasca daca un tanar de 18 ani, de origine hispanica, l-a ucis sau nu pe tatal sau. Aparent un caz simplu, ce n-ar fi trebuit sa dureze prea mult, devine o ampla deliberare in care aproape fiecare dintre jurati isi expune opinia bazata pe prejudecati si nu pe o logica anume.

     Deseori, filmul te poate lasa cu impresia ca urmaresti o piesa de teatru ce se aseamana cu cele ale lui Caragiale, in care slabiciunile omului sunt perfect conturate. Treptat, te vei bucura probabil la fiecare schimbare de opinie a juratilor, numaratoarea pornind de la 11-1 in ceea ce consta vinovatia pustiului.

     Dupa vizionarea sa, poti ramane cu gustul amar ca omul, ” in profunzimea sa”, reuseste sa fie superficial tocmai in momentele in care e nevoit sa ia cele mai importante decizii, dar si cu satisfactia c-ai vizionat unul dintre cele mai bune filme din istoria cinematografiei.

About the author / 

peapetulburi

5 Comments

 1. bibliodevafiliala3 February 24, 2014 at 5:35 am -  Reply

  Când am văzut acest film, prima dată, în copilărie, n-am înţeles valoarea adevărată, ulterior când l-am revăzut, la maturitate, am înţeles că este o capodoperă pentru care n-a fost nevoie decât de o poveste bine scrisă şi de nişte actori remarcabili care s-o facă credibilă.

  • peapetulburi February 24, 2014 at 6:27 pm -  Reply

   Este, cu siguranta, unul dintre cele mai bune filme pe care le-a oferit cinematografia pana acum. Fara efecte speciale, fara un numar incredibil de actori si fara un buget imens, “12 Angy Men” reuseste totusi sa ramana pentru totdeauna in memoria celor care-l vizioneaza.
   Asa cum ati spus, este o capodopera 🙂

 2. Teonymus February 25, 2014 at 9:53 pm -  Reply

  Într-adevăr, o capodoperă. Chiar vroiam să scriu şi eu un articol despre el pe blog. De fapt, nu am renunţat la idee. O voi face în viitor 🙂 . Acest film merită să fie văzut de orice om care-şi zice “cinefil” 😀

  • peapetulburi February 26, 2014 at 3:00 pm -  Reply

   Clar, astept cu interes sa-ti citesc opinia referitoare la ” 12 Angry Men ” 🙂

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Abonează-te

Dacă vrei să mai vâsleşti şi altă dată pe ape tulburi, lasă emailul tău aici.

Coming soon !