Filme

Detachment (2011)

2

Image

Printre un perete pe feisbuc in care urla ” … is watching – The Wolf of Wall Street”, recomandarea saptamanii acesteia este “Detachment”, ce prezinta imensul “lant al slabiciunilor” in care sunt prinsi atat profesorii, cat si elevii. Voi relata doar o parte din problemele ce pot fi observate in film atat de partea profesorilor, cat si de partea elevilor, lasandu-va voua placerea (mai degraba, tristetea) de a le gasi pe celelalte.

Privit din unghiul profesorului, filmul reprezinta o adevarata drama a neputintei de a schimba ceva in mediul in care ei devin “captivi”. Treptat, menirea lor se transforma din aceea de a-i invata si forma pe elevi in aceea de a se asigura ca nimeni nu pateste nimic grav in timpul orelor. Astfel, numai rutina ii determina sa continue sa-si practice meseria, fapt subliniat si-n film in momentul in care sunt relevate momente din viata lor ca oameni (sot/sotie etc), nu ca profesori.

Totodata, drama elevilor prinsi si ei intr-o cursa a nepasarii este si ea exploatata. Locul menit sa-i invete si sa le asigure un viitor demn de lauda devine locul in care pasesc “cu apasare” si dezgust. Din nereusita profesorilor de a le face placute orele si din repulsia aparuta reciproc, tot acest “invatamant” se transforma intr-un cerc vicios din care nimeni nu iese castigat (la fel ca in razboi).

Prin transpunerea problemelor personale la locul de munca si acumularea frustrarilor provenite din nereusita carieriei (de partea profesorilor), dar si prin nepasarea si convingerea elevilor ca n-au ce invata la scoala, “Detachment” prezinta cruda realitatea a unui sistem educational deloc departe de cel din Romania, in care solutiile sunt departe de a fi gasite.

About the author / 

peapetulburi

2 Comments

  1. Andrei February 9, 2014 at 9:51 pm -  Reply

    Suna interesant. Cat despre solutii, la scara larga e clar ca sunt greu de gasit, insa exista cateva tari care au un sistem educational adaptat la realitatile societatii de azi si exista si cateva initiative ce dau sperante. Uite un caz interesant: http://www.wired.com/business/2013/10/free-thinkers/all/

    • peapetulburi February 10, 2014 at 8:28 pm -  Reply

      Voi citi maine articolul si voi reveni cu o opinie. Multumesc !

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Abonează-te

Dacă vrei să mai vâsleşti şi altă dată pe ape tulburi, lasă emailul tău aici.

Coming soon !