Opinii

Facultati sau “de ce-as mai ramane in tara ?”

4

Image

     Ai crescut…ai ajuns la 18 ani si esti aproape de prima decizie importanta din viata ta (ca deh, restul deciziilor palesc in fata aceleia de a-ti alege facultatea si de a avea un viitor care sa-ti asigure bani, prosperitate & blabla). Stai si te uiti in jurul tau, cei de-o varsta cu tine sunt sau nu hotarati, dar rar auzi pe cineva: “ma duc la facultatea x, sigur n-am cum sa dau gres”.

    Lumea se imparte rapid in doua categorii mari si late: cei care pleaca din tara si cei care aleg sa ramana. N-am sa ma opresc asupra celor care pleaca din tara, ar fi multe de dezbatut, de la “au ales calea usoara” si pana la “nici acolo nu e nimic sigur”. Raman la “nebunii” care mai au o urma de speranta ca se va schimba ceva in bine si care inca atribuie adjectivul “fericit” langa substantivul “roman”.

    Daca te uiti la cei mai mari ca tine, observi ca rar gasesti persoane care lucreaza in domeniul care este asociat facultatii pe care au terminat-o. Bineinteles, exista si exemplul mai grav, in care persoane care-au terminat facultatea nu-si gasesc de lucru si refuza sa lucreze in alte domenii. Iti indrepti privirea catre parinti, iar nivelul tau de indecizie creste din nou: lucreaza in domenii care n-au nicio legatura cu facultatile pe care le-au terminat sau s-au reprofilat ca urmare a imposibilitatii de a mai castiga bani in domeniul in care lucrau.

    Printre atat de multe exemple negative, incepi ca nici tu sa nu mai fi atat de sigur ca e o decizie inteleapta aceea de a ramane in tara. Argumentele celor care pleaca in afara tarii devin greu de combatut, dar prefer sa-mi asum deciziile, fie ele si gresite, decat sa traiesc cu regretul ca as fi putut face ceva si n-am incercat.

    Pana-n momentul in care voi afla dac-am luat cea mai buna decizie, raman aici, in tara unde-am crescut si unde-am invatat sa ma descurc in tot felul de situatii pe care altii probabil ca nici nu si le-au imaginat. Raman alaturi de cei pe care i-am cunoscut, de cei de la care-am invatat tot ceea ce stiu si de cei care-s macar la fel de fericiti ca orice alt om de pe acest Pamant, caci depinde doar de tine sa fii fericit, nu de tara-n care te afli.

About the author / 

peapetulburi

4 Comments

 1. graphiteroses February 11, 2014 at 6:15 pm -  Reply

  Eu fac facultatea in tara insa as vrea sa profesez in strainatate si garantat voi lucra in domeniuil meu. Important este sa stii ce iti place si sa alegi fix acel lucru

  • peapetulburi February 11, 2014 at 6:56 pm -  Reply

   Daca sufletul te lasa sa pleci si crezi ca e mai bine pentru tine asa, nu pot decat sa-ti tin pumnii.
   Sunt de-acord cu ultima fraza, dar alegerea facultatii e o alegere pe care o faci intr-un moment in care s-ar putea sa nu reusesti sa alegi ceea ce e potrivit pentru tine. Asta si din cauza ca, in cei 4 ani de liceu, nu exista persoane care sa te indrume catre o anumita facultate potrivita tie sau care sa doreasca sa te-ajute sa-ti dezvolti talentele pe care le ai 🙂

   • graphiteroses February 12, 2014 at 12:34 am -  Reply

    As vrea simcer sa raman insa medicii sunt prost platiti aici… Si pe mine nu m-a indrumat nimeni cu facultatea. In clasa a 7a am ales medicina and i stuck with it. Trebuie sa te gandesti tu ce vrei cu adevarat si daca iti place ceva asta sa faci indiferent de ce iti zic restul.

    • peapetulburi February 12, 2014 at 12:52 pm -  Reply

     Esti un caz fericit, din punct de vedere al hotararii tale inca din clasa a saptea.
     De-acord, daca reusesti sa faci ceea ce iti place, poti sa elimini deja multe dintre frustarile aparute din cauza locului de munca 🙂

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Abonează-te

Dacă vrei să mai vâsleşti şi altă dată pe ape tulburi, lasă emailul tău aici.

Coming soon !