Opinii

Perspective

7
  Image

     Am ajuns dintr-o intamplare pe site-ul celor de la citesteasta.ro . Am vazut c-au un concurs de creatie, dar mai mult m-a ambitionat faptul ca tema acestei luni era viitorul. A cam fost un amalgam de ganduri, iar tastele au cam luat-o inaintea ratiunii. A cam iesit un mix de idei (care, sa va impartasesc un secret, sunt trase din realitate), dar sper sa va placa.

      ” M-am trezit. De fapt, am fost trezit. Alarma a sunat incontinuu,e doar o alta dimineata. Poate-i luni, poate-i vineri, poate-i o luna noua sau poate e deja prea tarziu. Nu conteaza, toate-s doar amanunte care-mi distrag atentia, asemenea unor arestari mediatizate care te fac sa nu te gandesti la situatia tarii tale.

      Spalat, mancat, baut cafeaua, iesit din casa si ajuns iar la liceu. Nu-mi dau seama ce caut aici, l-am terminat acum 10 ani. E 2024, iar viata traita-n viteza pare a se intoarce impotriva mea, impotriva noastra. Cred c-am intarziat la prima ora, vechile obiceiuri mor greu sau traiesc alaturi de noi.

     Gasesc un loc liber in ultima banca din mijlocul clasei si ma asez. Sunt chiar pe randul din fata catedrei, dar nimeni nu pare a ma observa. Chiar daca sunt 10 ani ce-au trecut de atunci, totul pare la fel. Caragiale a avut curajul sa mizeze pe lipsa schimbarii 100 de ani, eu m-am incapatanat sa mizez pe o zecime din ei.

     Ora incepuse deja de ceva timp. Nu-mi dau seama ce materie se preda, nu e nimic scris pe tabla, iar manuale pe banci nu exista. Profesorul expune o idee despre cum ar trebui pedepsita indolenta Romaniei . Sustine c-ar trebui sa dam Transilvania ungurilor, iar singurul mod de a protesta este boicotarea voturilor. E un mix incredibil de idei care nu ma poate lasa indiferent, sangele-mi pulseaza, ridic mana. Incerc sa fiu lucid, sa nu las nervii sa preia controlul si sa-mi influenteze cele ce vor urma spuse.

     Reusesc sa ma controlez. Intreb respectuos cum se poate afirma ca o parte a tarii noastre ar trebui cedata ungurilor. Debandada incepe. Se-ajunge la jigniri, se trezesc si restul celor din clasa, iar profesorul iese, fara ca ora sa se fi terminat. Se ofera sa ne dea noua banii pe care-I primeste pe ora respectiva si incheie triumfator prin a spune ca-i pare rau ca nu poate avea masini si haine luxoase, pentru a fi la acelasi nivel cu noi.

     A plecat. Spuneam ca eram nervos. De fapt, acum sunt. Nu-mi pot explica cum pot exista inca astfel de profesori si-mi dau seama c-avea dreptate Caragiale. Nu se poate schimba nimic, dat fiind faptul ca un copil se naste pur, dar este invadat cu idei ale celor din jur. I se spune ce este bine se faca si ce nu este bine, ca trebuie sa aiba un Dumnezeu si ca, daca nu va crede in acesta, i se vor intampla numai lucruri infioratoare. Este ca o tabla pe care toti cei din jur isi scriu prejudecatile, iar el le absoarbe, asemenea unui burete. Dupa ce este deja  “ format “, ajunge intr-un sistem educational ce va continua sa-l “formeze”.

     Dupa 12 ani, daca nu se va trezi din starea ce i-a fost indusa, va deveni un robot ce acumuleaza informatii. E in stare sa le recite, dar nu e in stare sa le argumenteze. Nu le verifica, le trateaza ca si cand ar fi adevarate si le retine. Daca este scos din spectrul de informatii pe care-l detine, nu mai e in stare sa zica nimic. Parca l-ar fi scos cineva din priza si numai niste randuri recitate dintr-un manual l-ar putea trezi.

     Alarma suna iar. A fost doar un vis. Biroul mi-e plin de manuale si caiete, iar eu ma simt mai obosit ca niciodata. E ultimul an de liceu, iar BAC-ul pare a fi menit sa ma oblige sa-mi exprim opinii care sa placa celor care le citesc; exact ca in viata reala, unde examinatorul este insasi societatea. Lucrul bun care s-a intamplat este ca m-am trezit, dar nu din somn, ci din letargie. Am constientizat ca tine doar de mine ca lumea sa se schimbe si ca schimbarea va veni concomitent cu schimbarea noastra. Suntem generatia care pot schimba lucurile in bine, eu cred in noi. Dar pentru a se confirma ceea ce eu sper, trebuie eliminate mentalitatile gresite, precum:  “degeaba ma schimb eu, daca cei din jurul meu nu se schimba”. Fii tu schimbarea pe care vrei s-o vezi la altii, iar viziunea mea din viitor nu se va indeplini ! “

     Link-ul de pe site-ul lor : Click aici

About the author / 

peapetulburi

7 Comments

 1. Teonymus March 12, 2014 at 6:46 pm -  Reply

  Frumos citatul din Mahatma Gandhi din imaginea de început. Frumos şi ce ai scris tu. Mult succes! 🙂

  • peapetulburi March 12, 2014 at 6:50 pm -  Reply

   Multumesc, deci n-a iesit chiar un mix de idei fara sens. Frumusetea se cam duce, dat fiind faptul ca intamplarea din 2024 s-a petrecut anul trecut…sistemul merge inainte !

   • Teonymus March 12, 2014 at 6:53 pm -  Reply

    Să nu-mi spui că anul trecut un profesor a sugerat că ar trebui ca Transilvania să fie dată ungurilor…

    • peapetulburi March 12, 2014 at 6:55 pm -  Reply

     O, ba daaa…si n-am fost singura clasa la care a spus asta. Si stii ce s-a intamplat? Fix nimic ! Preda bine mersi 🙂

     • Teonymus March 12, 2014 at 6:59 pm - 

      Era ungur măcar?

     • peapetulburi March 12, 2014 at 7:01 pm - 

      A afirmat ca-i din neamul lui Goga, cu toate c-am incercat sa-i explic ca poate fi coincidenta. Nu stiu, dar tot nu-mi pare circumstanta atenuanta.
      Si chiar asa a iesit din clasa, spunand ca ne va da noua banii de pe ora pe care o face cu noi si ca are acel regret cu hainele de firma. 🙂

     • Teonymus March 12, 2014 at 7:14 pm - 

      Dacă ar fi ungur, l-aş acuza de subiectivism. Dacă ar fi român, atunci singura “scuză” ar fi prostia 🙂 .

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Abonează-te

Dacă vrei să mai vâsleşti şi altă dată pe ape tulburi, lasă emailul tău aici.

Coming soon !