Opinii

Închidem conturile de Facebook ?

16
smart phones

     Nu, nu este o teorie a conspiraţiei, ştiu că şi voi v-aţi săturat de ele, probabil. Este un adevăr care, pe cât de simplu e, pe atât de greu e de văzut. Ne-am îndepărtat de lumea reală, de tot ceea ce eram obişnuiţi să fim acum ceva timp. Acum nu mai avem oameni în jurul nostru, avem prieteni pe Facebook…sute sau mii. Ne place să vorbim cu ei, simţim nevoia să socializăm, dar ceea ce facem este dezastruos. Învăţăm doar să ne ascundem în spatele unui ecran, învăţăm să spunem oamenilor doar ceea ce şi-ar dori să audă citească pentru a ne face plăcuţi. Chiar şi aşa, cu sutele şi miile noastre de prieteni, suntem singuri…mai singuri ca oricând.

     Ne-am izolat. Ne-am izolat din cauza tehnologiei pe care o ridicăm atât de mult în slăvi şi pe care am fi în stare să ne cheltuim şi ultimii bani. Treziţi-vă, realizaţi că tot ceea ce trăiţi acum e doar o iluzie, o iluzie care se desfăşoară într-un mediu online.  Uitaţi-vă cu atenţie la copii. Toţi îşi doresc tablete şi telefoane acum. Asta e distracţia lor. O zi fără curent electric este o zi care-i demoralizează, care le creează confuzii. Parcurile sunt goale, dar mall-urile şi magazinele cu electronice sunt pline. În drumul către ele, tot pe Facebook stăm. Ne verificăm des mesajele, notificările, suntem curioşi să vedem ce-au mai postat sutele noastre de ” prieteni “…

     Acum, noi nu mai deţinem nimic. Suntem deţinuţi de toate aceste obiecte care ne-au schimbat radical viaţa. Oriunde am merge, dăm check-in şi postăm poze cu ceea ce am văzut, făcut, mâncat etc. De ce ? Pentru că suntem singuri, dar nu realizaţi. Vrem libertate, spunem că vrem să avem intimitate, dar chiar noi oferim informaţii despre tot ceea ce facem. Zâmbetele încep şi pleacă de la un mesaj pe această ” reţea de socializare “, la fel şi emoţiile. Tastăm prea mult, simţim prea puţin…că de gândit, e clar că n-o mai facem.

     Când ne vedem cu cei pe care-i considerăm prieteni, nu suntem în stare să mai purtăm o discuţie. În realitate, nu mai putem posta doar pozele în care ni se pare că arătăm bine şi nu ne mai putem ascunde stările la fel de bine precum o facem atunci când ne aflăm în spatele unui ecran. Nu rezistăm prea mult şi ne întoarcem tot la minunatul Facebook. Aici e viaţa falsă pe care voi v-aţi format-o, dar pe care o îndrăgiţi atât de mult. Aici totul e perfect, aici voi sunteţi perfecţi. 

     În metrou, la liceu, acasă…peste tot e o linişte deplină. Şi nu-i pentru că cineva ar citi şi ar avea nevoie să se concentreze, ci pentru că toţi fac unul şi acelaşi lucru, indiferent de vârstă: continuăm să ne minţim cu această lume aparent perfectă. Ceea ce fac, e un paradox, ştiu. Voi distribui ceea ce am scris chiar pe ceea ce critic, dar n-am încotro…acolo sunteţi toţi, acolo vă găsesc. Începem să pierdem esenţialul, cine mai are ochi să observe atunci când toată energia e canalizată către nişte ecrane ? Pierdem momente care nu se vor mai întoarce, ne pierdem ani în care am fi putut face mult mai multe decât să ne clădim un amărât de profil pe o ” reţea de socializare “. Începeţi să înţelegeţi despre ce-i vorba, dar e deja târziu…realizaţi c-aţi devenit nişte roboţi, dar sistemul de operare al telefonului vostru se numeşte “Android”. Şah !

     E momentul să muţi, e momentul să ieşi din situaţia asta. E momentul să-ţi readuci aminte că trăieşti, că eşti om şi că nevoia ta de a socializa nu trebuie satisfăcută doar în acest mediu online. E momentul să-ţi închizi telefonul, tableta, laptop-ul…şi dacă nu poţi, aprinde-le şi lasă-le să ardă, cum bine spunea raku. Ai mutat. Eşti din nou în joc. E momentul să redevii liber şi să strigi: ” tehnologie, şah. Şah mat ! “.

     PS: Dacă n-am reuşit să vă conving, filmuleţul sigur va reuşi:

About the author / 

peapetulburi

16 Comments

 1. allexyanna May 5, 2014 at 7:18 pm -  Reply

  Totul folosit cu moderatie poate fi util insa excesul de orice fel nu poate avea urmari pozitive…

  • peapetulburi May 5, 2014 at 7:23 pm -  Reply

   Corect. De exemplu, pentru blog, rămâne un ” rău necesar “…
   Şi nu ştiu ce să zic cu excesele…nu cred că prea mult citit strică, de exemplu 😀

   • allexyanna May 5, 2014 at 7:27 pm -  Reply

    Este adevarat.Important este ceea ce alegi sa promovezi si sa apreciezi in sfera virtuala.Din pacate sunt foarte putini axati pe lucruri frumoase si interesante insa eu am speranta ca acei putini vor fi din ce in ce mai multi.

    • peapetulburi May 5, 2014 at 7:31 pm -  Reply

     Şi chiar dacă nu vor fi mulţi, măcar să-i descoperi şi tot e bine. Cu siguranţă de la astfel de oameni ai mereu ce învăţa 😀

     • allexyanna May 5, 2014 at 7:33 pm - 

      Bineinteles.Si iata momentul cand eu ma deconectez si ma pregatesc sa urmaresc un film.Inspiratie de frumos si seara frumoasa! 🙂

     • peapetulburi May 5, 2014 at 7:34 pm - 

      Şi înainte de a te deconecta, curiozitatea specifică unui taur mă îndeamnă să te întreb ce film urmează să vizionezi 😀

      Vizionare plăcută şi o seară la fel de frumoasă !

     • allexyanna May 5, 2014 at 7:35 pm - 

      Blood Ties. Multumesc frumos!

     • peapetulburi May 5, 2014 at 7:37 pm - 

      Nu l-am văzut, îţi aştept opinia după ce-l vizionezi, ca să ştiu dacă-l adaug pe listă 😀

     • allexyanna May 6, 2014 at 10:21 am - 

      Nu iti cunosc gusturile asa ca nu stiu daca sa ti-l recomand sau nu.Este de anul trecut insa actiunea se petrece prin ’70.Se vrea a fi polititst insa eu am surprins mai mult latura psihologica si conflictele interioare ale personajelor in diferite ipostaze.Mie aseara mi-a placut dar probabil ca daca mi-as fi dorit mai multa actiune as fi fost dezamagita 🙂

     • peapetulburi May 6, 2014 at 11:29 am - 

      Am văzut multe filme fără acţiune care mi-au plăcut, deci nu lipsa acţiunii din film ar fi problema. Îl voi trece pe listă, mulţumiri pentru recenzie 😀

      Cât despre gusturi, o mică privire către “filmele săptămânii” de pe blog cred că-i elocventă 😀

     • allexyanna May 6, 2014 at 11:42 am - 

      Da 🙂 Insa nu reusesc mereu sa ma conectez.Revenind la subiectul articolului imi place sa traiesc mai mult in afara sferei virtuale 🙂 Zi faina sa ai!

     • peapetulburi May 6, 2014 at 12:00 pm - 

      Tuturor ar trebui să ne placă să trăim mai mult în afară sferei virtuale, o zi minunată s-ai 🙂 !

 2. Enbata May 6, 2014 at 5:07 pm -  Reply

  Chiar azi-dimineata am vazut clipul. Ieri m-a anuntat o prietena ca si-a inchis contul Fb, a sters Viber si WhatsApp de pe telefon. Ma gandeam la ea dimineata cand am vazut clipul.
  P.S. nu am uitat de filmul “Into the wild”; tot am incercat sa-l vizionez dar netul este impotriva mea de data asta.

  • peapetulburi May 6, 2014 at 6:37 pm -  Reply

   Super, eu n-am Viber, deci sunt c-un pas mai aproape de reuşită :))

   Eh, când lucrurile par să uneltească împotriva ta, înseamnă că eşti pe drumul cel bun…printr-o simplă deducţie, înseamnă că va merita şi filmul această aşteptare 😀

 3. dumitruichim May 25, 2014 at 11:01 pm -  Reply

  What’s the difference between facebook and fakebook? I was joking to a gay about fakebook that he was so upset that he erased my accept!

  • peapetulburi May 26, 2014 at 12:44 pm -  Reply

   Oh, gay zici? Ai curaj! :))

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Abonează-te

Dacă vrei să mai vâsleşti şi altă dată pe ape tulburi, lasă emailul tău aici.

Coming soon !