Opinii

România, ţară de căcat…

13

1530545_582276228518991_573035317_n

“Nu te întreba ce poate face ţara pentru tine, întreabă-te ce poţi face tu pentru ţară”

     Da, m-am săturat. M-am săturat până peste cap să aud scuza asta puerilă cum că singura vină pentru viaţa pe care o ducem o are ţara. Dacă nu te năşteai în România, crezi că viaţa ta se schimba radical? Nu, nu se schimba, pentru simplul fapt că tu rămâneai la fel. Da, situaţiile în care ajungem sunt doar suma deciziilor proaste pe care le-am luat de-a lungul vieţii, decizii pe care nu suntem în stare să ni le asumăm ulterior.

     Ne aşteptăm ca ceva să pice din cer, să se producă brusc o schimbare. Nu, acest lucru nu se va întâmpla. Oamenii devin din ce în ce mai manipulaţi şi mai letargici, iar apărarea drepturilor care îţi sunt încălcate e doar un vis frumos. Ne dorim unitate, dar suntem mai dezbinaţi ca oricând. Cu toţii ne dorim să ajungem pe o scară socială cât mai înaltă de pe care să putem afişa un zâmbet ironic celor care s-au îndoit de noi. Probabil că, într-adevăr, “progresul vine din frustrări şi din imperfecţiuni”, dar văd că noi, românii, avem tendinţa de a fugi de el.

     Ne uităm istoria, ne ignorăm valorile, iubim circul care ni se oferă. Suntem dependenţi de televizor şi show-uri ieftine, în loc să fim dependenţi de cărţi. Ne ocupăm timpul criticând vedetele de plastic care apar, nedându-ne seama că aşa le promovăm. Alegem mereu calea uşoară, iar plecarea din ţară ni se pare unica soluţie. Gândim totul individual, dorind ca noi să avem cel mai bun loc de muncă, cea mai mare casă şi avere etc.

     Până când ignoranţa nu va fi înlocuită cu o reală conştientizare a problemelor, România va rămâne unica vinovată a tot ceea ce ni se întâmplă. Ea va fi în continuare “o ţară de căcat”, iar noi nişte victime, căci mereu ne-a plăcut să fim pozaţi din ipostaza asta, indiferent de sistem şi oamenii de la conducere (pe care, aparent, tot noi i-am ales, desigur).

About the author / 

peapetulburi

13 Comments

 1. july June 16, 2014 at 10:09 pm -  Reply

  E prea abstract sa spui ca Ro e de vina, dar in plan concret stim ca toti suntem vinovati prin lipsa de atitudine, nu de opinie, ca de asta nu ducem lipsa . 😀

  • peapetulburi June 16, 2014 at 10:14 pm -  Reply

   Nu cred că e prea abstract, cred că e prea uşor…de aici şi tendinţa oamenilor de a o spune atât de des.

   Ai dreptate, atitudinea lipseşte total…de fapt, curajul de a avea o atitudine. Din păcate, curajul chiar e o calitate rară în rândul oamenilor ce fac parte din acest letargic popor.

   • july June 16, 2014 at 10:28 pm -  Reply

    A fi curajos in ziua de azi a ajuns sa fie sinonim cu a fi nebun .
    Esti nebun ?! Stai cuminte la locul tau, oricum nu schimbi lumea !
    Cam astea sunt replicile pentru cei frumosi si curajosi .

    • peapetulburi June 16, 2014 at 10:39 pm -  Reply

     Hehe, ai redat perfect. Dar fix acei nebuni vor fi cei care vor schimba ceva 😀

 2. Silviu Popovici June 16, 2014 at 10:13 pm -  Reply

  Acestia nu sunt constienti ca daca se plang, nu rezolva nimic. Ba dimpotriva, isi fac mai mult rau. Apreciez articolul!

  • peapetulburi June 16, 2014 at 10:21 pm -  Reply

   Ne lipseşte curajul tuturor, nu numai celor de care vorbim, ci şi nouă, într-o oarecare măsură. Dacă eram “tari în bile”, stăteam şi 20 de persoane şi protestam pentru toate căcaturile care se întâmplă în ţară.

   Problema e că după primele amenzi, “plimbări” cu duba, repercusiunile care apar, ţi se ia şi ajungi la vorba lui Ţuţea: “Am stat 13 ani în temniţă pentru un popor de idioţi”. Căci da, aşa mi se pare poporul român actual…laş, idiot, inconştient. Ni se fură resursele, drepturile, dar noi preferăm confortul de acasă.

   Deci, de fapt, nu cred că e lipsă de curaj, ci de conştientizare, aşa cum ai spus. Tind să îţi dau dreptate 🙂

 3. Joe June 17, 2014 at 8:43 am -  Reply

  România e de căcat pentru că așa ne-o facem singuri. niște oi care aruncă vina dintr-o parte în alta, niciodată pe noi, și care nici nu vor să schimbe ceva. mna, e mai mișto să te plângi în loc să încerci.
  George Roșu rullz.

  • peapetulburi June 17, 2014 at 11:25 am -  Reply

   Clar, aşa cum am scris, ne place să pozăm mereu în victime. Şi nu se va schimba nimic până când vorbele nu se vor transforma în fapte, dar cred că mai e mult până acolo…şi cum poporul devine din ce în ce mai prost, chiar e îngrijorătoare situaţia, mai ales pentru noi, cei care avem “viitorul în faţă”.

 4. Cleta June 17, 2014 at 10:52 am -  Reply

  Vorba aia, noi suntem societatea…

  • peapetulburi June 17, 2014 at 11:23 am -  Reply

   Într-o societate cu astfel de “valori”, prefer să mă dezic de societate…

 5. Julia says: July 31, 2014 at 8:31 pm -  Reply

  Mediul in care cresti iti influenteaza intr-o mare masura mentalitatea, deci nu poti spune ca tu ai fi fost acelasi om daca te-ai fi nascut si ai fi crescut intr-o alta tara. Cum spuneai si tu, dorim cel mai bun loc de munca, cea mai mare casa, cea mai mare avere… dar toate astea de unde au pornit? Au fost insuflate de societate, de oamenii din jurul nostru. De aia suntem o tara de oi, mafioti, rasisti, homofobi si functionam pe principiul futa-i-capra-vecinului.

  • peapetulburi August 2, 2014 at 11:57 pm -  Reply

   Hei, Julia. Îmi intrase comentariul tău la spam, acum l-am descoperit. Scuze pentru răspunsul întârziat!

   Da, ai dreptate din privinţa asta. Mă refeream că este o minciună atunci când ne spunem că “ne era mai bine dacă ne năşteam în altă ţară”. Poate în acea altă ţară erau influenţe şi mai negative decât cele de aici. Oricum ar fi, un om dacă vrea să se schimbe în bine, se va schimba indiferent de oamenii care i-au influenţat o mare parte din viaţă. Tind să cred că fiecare dintre noi îşi poate da seama ce este bine şi ce este rău, chiar dacă vede numai rău la oamenii din jur.

   • Julia says: August 3, 2014 at 3:21 am -  Reply

    Influente negative sunt peste tot, mai multe sau mai putine, insa oameni care sunt constienti si dornici de schimbare… mai rarut, si deloc dragut.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Abonează-te

Dacă vrei să mai vâsleşti şi altă dată pe ape tulburi, lasă emailul tău aici.

Coming soon !