Filme

Birdman sau “cum să pluteşti deasupra unei societăţi limitate?”

8

   Maratonul de văzut filme regizate de Iñárritu continuă. Ieri mă declaram fan al său, azi sunt convins că nu m-am înşelat. Tu, ca spectator al lui “Birdman”, ai 35-40 de minute pentru a decide: fie părăseşti sala, fie rămâi şi exclami la final “Iñárritu iar a făcut-o!”. În cazul meu, doar patru persoane au părăsit sala. Norocul lor, au ales să ajungă acasă fără vreo enigmă pe care, oricum, n-ar fi putut s-o rezolve.

   Ce este, de fapt, “Birdman”? E un film atipic, poate primul film cu supereroi, dar fără supereroi. De data asta, puterile fantastice dispar, iar supereroii, până la urmă, fie ei foşti sau actuali, sunt şi ei oameni. Sunt multe teme care sunt dezbătute, multe ironii aruncate asupra gusturilor actuale ale spectatorilor, cât şi asupra criticilor, indiferent că ei sunt critici de film, de teatru etc.

   E exploatată atât de mult dorinţa de afirmare a omului modern, dorinţa fiecăruia dintre noi de a conta, de a însemna ceva, încât sunt mari şanse ca, pe parcursul vizionării, să începi să-ţi pui întrebări referitoare la propria ta existenţă. Faţă de alţi actori puşi în roluri asemănătoare, Michael Keaton reuşeşte să transmită starea sa de depresie, de negăsire a unui loc în rândul unei societăţi care judecă oameni şi alege celebrităţi total arbitrar.

   Rigann (Michael Keaton) se află în ipostaza omului care se hrăneşte din amintiri, care refuză imaginea din prezent şi tânjeşte după imaginea din trecut. Decide să rişte totul şi să regizeze o piesă ce urmează a fi jucată pe Broadway. Cum nevoia sa de celebritate este într-o continuă creştere, îşi oferă lui rolul principal şi, abuziv sau nu, renunţă la unul dintre actori, invocând ca scuză lipsa lui de talent. Din păcate, în locul celui la care renunţă apare Mike (Edward Norton), realul exemplu a ceea ce regizorul piesei tânjeşte să devină din punct de vedere al reputaţiei. Cum va gestiona egocentricul nostru supererou această situaţie? Pe câtă lume din jurul lui va mai răni? După o avanpremieră total nereuşită, va mai avea loc premiera piesei sale? Va renunţa şi la Mike? Îşi va recâştiga prestigiul mult dorit?

   Răspunsurile le veţi afla, desigur, după vizionare. Tot ce vă mai pot spune este că, dacă oferi publicului sânge, efecte speciale, supereroi ce-şi trăiesc viaţa în metropole şi o tonă de alte clişee, filmul tău va fi sigur apreciat. Dacă alegi să rişti, să creezi un film greoi, să-l încarci cu posibile teme de dezbatere, să-i adaugi actori buni şi să-l presari cu ironii, trebuie să speri că vor exista oameni care să înţeleagă ceea ce ai avut de transmis.

   Indiferent de părerea fiecăruia, consider că merită apreciat măcar curajul pe care l-a avut Iñárritu pentru a regiza un astfel de film şi a-l plasa într-un 2015 ce anunţă un imens potenţial din punct de vedere al filmelor. Vă recomand să mergeţi să îl vedeţi la cinema, pentru că e un film altfel şi, sper ca şi voi să fiţi plăcut impresionaţi, la fel cum am fost şi eu. Trăiesc cu speranţa că nu va rămâne doar cu nouă nominalizări la Oscar, ci va şi obţine ceva premii. Vizionare plăcută!

   PS: Într-un final, apar şi sticle de Stella Artois într-un film. Dacă au mai apărut în altul, vă rog să-mi spuneţi 🙂

Nota mea: 9

Nota IMDB*: 8.3

Nota Cinemagia*: 7.6

*Notele de pe IMDB şi Cinemagia sunt cele din momentul postării.

About the author / 

peapetulburi

8 Comments

 1. Bursucel February 1, 2015 at 12:07 am -  Reply

  Interesantă și incitantă recenzia… 🙂
  În alte condiții aș fi cârcotit cu un Nu mai am răbdarea necesară pentru filme cu super-eroi… mi-a irosit-o Bruce Willis când mi-a arătat cât de greu de ucis îi el! De astă dată las la o parte cârcoteala și țin minte recomandarea. Revin oricum mai apoi cu restul de cuvinte. După vizionare… 😉

  • peapetulburi February 1, 2015 at 12:38 am -  Reply

   Dacă nu ştiam că e Iñárritu regizor, probabil că nici eu n-aş fi mers. M-aş fi gândit că nu are ce să aducă nou şi că ar exista o mulţime de şanse de a mă plictisi. Tocmai de aceea sunt atât de plăcut surprins de film. Ba, mai mult, chiar critică filmele cu supereroi.
   Vizionare plăcută şi aştept să-ţi aflu opinia după ce-l vezi 🙂

   • Bursucel February 1, 2015 at 12:49 am -  Reply

    Cu siguranță revin, mai ales că The Book Thief mi-a redeschis apetitul vizionărilor. 🙂

    • peapetulburi February 1, 2015 at 2:37 pm -  Reply

     N-am văzut “The Book Thief”, l-am trecut pe listă 😀

 2. Mirela February 1, 2015 at 12:54 am -  Reply

  Eu tocmai ce am vazut ceva din seria Pedro Almodovar, uite aici niste recomandari daca nu le ai deja pe lista ta plina : http://www.imdb.com/name/nm0000264/?ref_=tt_ov_dr Eu zic ca merita sa te apleci asupra lui ca sa zic asa, e atipic si o sa-ti placa.
  Apoi vreau sa vad recomandarea ta trecuta, I Origins. Apoi ajung si la omul-pasare, despre care mi-a mai zis cineva de curand ca e de vazut. Si apoi vine februarie cu Oscarurile si ne dezlantuim pe tema lui, neaparat 😉

  • peapetulburi February 1, 2015 at 2:40 pm -  Reply

   De la meşterul Pedro cred că am văzut doar un film şi, anume, “Carne trémula”, dar trebuie să mai văd câte ceva din filmele regizate de el. Ştiu că mi-a plăcut “Carne trémula”, ţi-l recomand, dacă nu l-ai văzut 🙂
   Aştept cu drag părerile referitoare la cele două, sunt curios dacă îţi vor plăcea. Şi da, chiar vom avea de dezbătut în legătură cu Oscarurile 😀

 3. Marian February 3, 2015 at 1:56 am -  Reply

  Un film excelent si-ti multumesc pentru recenzia d e exceptie insa…te-ntreb : oare nu toti traim in trecut si refuzam cu obstinatie { unii dintre noi fireste } prezentul ? Prezentul care , te-ndeamna sa RISTI TOTUL pentru….poate glorie , poate pentru NIMIC ??? Nici n-a fost necesar sa-l macheze prea mult pe Keaton , acesta arata exact asa cum ar arata orice om imbatranit .

  • peapetulburi February 4, 2015 at 5:16 pm -  Reply

   Mă bucur că ţi-a plăcut recenzia şi da, şi eu consider că majoritatea dintre noi trăim în trecut, pentru că am început să avem frică de orice, inclusiv de a trăi, ceea ce implică şi prezentul.
   Într-adevăr, Keaton parcă şi-a jucat propriul rol.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Abonează-te

Dacă vrei să mai vâsleşti şi altă dată pe ape tulburi, lasă emailul tău aici.

Coming soon !