Filme

I Origins (2014)

2

   Ian Grey, doctorul din filmul de faţă, e la fel ca mulţi din oamenii prezenţi pe Pământ: nu crede în existenţa vreunei entităţi superioare, ci în evoluţie. Nu crede în religie, ci în ştiinţă. Nu vede progresul în ceva scris acum mii de ani, ci în ceea ce se schimbă de la o generaţie la alta. Singura diferenţă dintre Ian şi restul oamenilor este că el încearcă să demonteze existenţa Lui Dumnezeu prin argumente apărute în urma experimentelor sale. Şi, aşa cum sugerează şi coperta filmului, obiectul experimentelor sale este ochiul, de la primul stadiu al său şi până la evoluţia finală. 

   Cum orice am are propriile credinţe, chiar dacă exclude religia din ecuaţie, era normal ca doctorului nostru să-i fie date peste cap aceste concepţii. Şi aşa se trezeşte în viaţa sa cu o persoană pe care are impresia că a mai cunoscut-o. Aceasta este Sofi, o copilă ascunsă în trupul unei femei, după cum consideră omul de ştiinţă. Îi este total opusă în concepţii, iar acest lucru va avea influenţe ulterioare.

   Spusesem într-un review anterior că 2014 a fost un an excelent din punct de vedere al filmelor apărute. Chiar dacă nu mai era nevoie, “I Origins” mi-a mai dovedit încă o dată acest lucru. Mă bucur că am decis să-l văd şi vă sfătuiesc şi pe voi să o faceţi, chiar dacă nu sunteţi pasionaţi de SF sau de simbolistică.

   Probabil că ar mai fi multe de spus, dar e momentul să fug după un Mentos cu aromă de căpşuni. Minunată campanie de marketing a produsului în film, cu mine a avut efectul scontat 🙂

Nota mea: 9

Nota IMDB*: 7.3

Nota Cinemagia*: 7.8

*Notele de pe IMDB şi Cinemagia sunt cele din momentul postării.

About the author / 

peapetulburi

2 Comments

 1. Mirela February 1, 2015 at 5:03 pm -  Reply

  Trebuie sa-mi iau si eu Mentos cu capsuni, ca sunt curioasa cum e 🙂 Si mi-am amintit si ca am avut candva un parfum Tresor, imi amintesc clar mirosul lui (cred ca pe baza de mosc, oricum era interesant si deloc dulceag, cum sunt de obicei astea de dama) , asa ca o sa ma uit si dupa el cu ocazia asta.
  In rest, ce sa zic ? Ne-a lasat oarecum tot in coada de peste , sau mai bine zis pe sceptici ii lasa asa. Eu, adepta a existentei lui Dumnezeu, ma bucur cand vad asocieri diverse care duc la concluzia ca ceva-ceva tot e, oricat ne-am explica stiintific toate cele. De fapt mie Big Bang-ul nu-mi explica mare lucru, e tot o teorie care are fisuri multe. Si oricum, viata e mai frumoasa, mai colorata si mai palpitanta daca iei in calcul existenta Lui, cu tot ce deriva de aici. Sigur, nu inseamna ca te duci sa pupi moaste, ci e vorba de mult, mult mai mult 😉 A fost un film interesant, o idee care te face sa te gandesti si asta deja e de bine.
  A, si sa nu uit : chiar daca sunt din tabara Lui, nu exclud ca a existat si exista o evolutie continua, dar asta nu inseamna ca lucrurile se exclud intre ele ; pur si simplu Dumnezeu a dat formula de inceput, apoi a stat si a privit cum se desfasoara lucrurile, intervenind eventual pe ici pe colo cand a crezut necesar. Asa ca si evolutia ochiului, de la cateva celule fotosensibile care au inceput sa reactioneze in prezenta luminii, pana la ce e el azi, a fost la cheremul Naturii. Si uite asa ii impaci pe toti. Iar “zilele” din Biblie pot fi de fapt secole, sau milenii…. cine stie ? Tocmai de-aia e mai interesant sa pariezi pe Dumnezeu, altfel e mult mai plictisitor totul 🙂 Oricum, o sa aflam cu totii candva ce si cum, garantat 😉

  • peapetulburi February 4, 2015 at 4:33 pm -  Reply

   Este de apreciat că încă se mai produc astfel de filme, care aduc prin prezenţa lor noi întrebări sau răspunsuri, în funcţie de ideologia şi credinţa fiecăruia. În orice caz, indiferent de presupunerile fiecăruia (căci asta cred că sunt, până la acel “cândva” de care spui şi tu), exemplul acela din laborator mi s-a părut foarte bun:

   “Sofi: How many senses do worms have?
   Ian: They have two. Smell and touch. Why?
   Sofi: So… they live without any ability to see or even know about light, right? The notion of light to them is unimaginable.
   Ian: Yeah.
   Sofi: But we humans… we know that light exists. All around them… right on top of them… they cannot sense it. But with a little mutation, they do. Right?
   Ian: Correct.
   Sofi: So… Doctor Eye… perhaps some humans, rare humans… have mutated to have another sense. A spirit sense. And can perceive a world that is right on top of us… everywhere. Just like the light on these worms.” (via IMDB)

   Mă bucur că ţi-a plăcut şi încă nu am apucat să îmi cumpăr Mentos, of! :))

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Abonează-te

Dacă vrei să mai vâsleşti şi altă dată pe ape tulburi, lasă emailul tău aici.

Coming soon !