Filme

Deux jours, une nuit (2014)

8

   E o zi obişnuită. Sună telefonul. Afli că ai tăi colegi de muncă au avut de ales între o primă de 1000 de euro şi a te ajuta pe tine să-ţi păstrezi locul de muncă. Desigur, au votat pentru primă. Erai în depresie înainte de a primi acel telefon. Fără locul de muncă, vei ajunge într-un centru social. Ai deja doi copii şi un partener de viaţă care crezi că te va părăsi. Reuşeşti să obţii o revotare. Ai la dispoziţie două zile pentru a schimba votul colegilor de muncă. Ce faci?

   În această situaţie se găseşte Sandra, iar răspunsul la întrebarea de mai sus este direct proporţional cu numărul de pastile pe care reîncepe să le ia. Decide să vorbească cu fiecare coleg de muncă în decursul acestor două zile, dar începe să se lovească de refuzuri. Cum o parte dintre aceştia au şi alte joburi în timpul liber, nevoia de banii respectivi este clară.

   Schimb de roluri. E vineri. Şeful tău propune un vot. Eşti ameninţat de cel de echipă că, dacă nu votezi pentru primă, s-ar putea să fii tu următorul care îşi pierde locul de muncă. Votezi pentru primă. Oricum, ţi-ar prinde bine acea primă, dată fiind situaţia pe care o ai. Trece o zi. Se aude soneria. Este Sandra, colega ta de muncă intrată în depresie acum ceva timp. Te întreabă dacă ai vrea să îţi schimbi votul. Dacă nu o vei face, ea îşi va pierde locul de muncă şi va ajunge într-un centru social. Şi ea are familie şi nevoie de bani, la fel ca tine. Ce faci?

   De orice parte a baricadei te-ai situa, “Deux jours, une nuit” te aruncă într-un moment de cumpănă. Tu cum ai fi gestionat situaţia? Ţi-ai fi văzut propriul interes sau ai fi ajutat-o? Ai fi încercat să-ţi convingi colegii sau ai fi cedat?

Nota mea: 7

Nota IMDB*: 7.5

Nota Cinemagia*: 7.5

*Notele de pe IMDB şi Cinemagia sunt cele din momentul postării.

About the author / 

peapetulburi

8 Comments

 1. Mirela February 5, 2015 at 2:55 pm -  Reply

  Mi-am adus aminte de ”Return to Paradise”, era si acolo o situație absolut disperată, îl știi ? Ce filme fac unii…. eventual inspirate din ceva ce s-a și întâmplat undeva , cândva, cuiva ?

  • peapetulburi February 11, 2015 at 4:57 pm -  Reply

   Nu l-am văzut, o să-l adaug pe listă, mulţumesc pentru sugestie. Tocmai am văzut un film foarte fain din 2014, o să postez puţin mai încolo recenzia.
   Şi da, probabil toate filmele au o anume parte inspirată din realitate. 🙂

   • Mirela February 11, 2015 at 10:44 pm -  Reply

    Uite de ce zic, sa nu fie mai multe asemanatoare ca titlu : http://www.imdb.com/title/tt0124595/
    Intre timp am vazut si eu “Carne tremula” si nu regret, nimic din ce vine de la Almodovar nu ma dezamageste. Si apropo de el, din nou ti-l recomand si zic sa incepi, cand o sa ai timp, cu Volver http://www.imdb.com/title/tt0441909/?ref_=nv_sr_1, sper sa-ti placa.
    Asteptam recenzia de care ziceai, poate in week-end mai comentam una-alta 🙂
    Bafta, daca esti in sesiune !

    • peapetulburi February 12, 2015 at 1:26 am -  Reply

     Tocmai am scăpat din sesiune, dar voi lua o mică vacanţă până joi. Am zis că postez recenzia, dar nu am mai apucat. O postez azi, promit.

     Şi mie mi-a plăcut “Carne Tremula”. O să adaug şi “Volver” pe listă, chiar trebuie să mă apuc să mai văd din filmele lui Almodovar 😀

 2. Mirela February 21, 2015 at 11:59 pm -  Reply

  Ce invataminte tragem noi de aici ? Pai, ne dam seama ca toti oamenii din lumea asta au cam aceleasi frici, griji, probleme. Si toti putem fi pusi in situatii dificile din care sa nu stii cum sa iesi, sa-ti frangi mainile si sa incerci sa alegi asa incat sa nu regreti dupa aceea. Semanam toti de pe mapamond indiferent daca unii apartin unor tari mai bogate sau importante in alt fel. Omul e supus acelorasi reguli si obligatii, viata e o lupta si e tare grea adesea, dar iata, pana la urma nu ai altceva de facut decat sa incerci sa supravietuiesti, cu speranta de mai bine. E ca naiba 😀 dar asta e. Si observ ca Franta si francezii seamana mult cu noi, la fel ca si alte natii de origine latina. Nu stiu, parca daca nu auzeam ce limba vorbeau tot as fi ghicit ca sunt de acelasi sange cu noi, din toate detaliile. Oricum, e un film interesant si ma bucur ca l-am vazut, dincolo de situatia de kko a personajului, parca te dezmeticeste, cumva. E un film realist, clar.

  • peapetulburi March 15, 2015 at 1:07 am -  Reply

   Da, uneori înclin să cred că e o iluzie faptul că avem impresia că suntem atât de diferiţi noi, ca oameni. Până la urmă, avem aceleaşi temeri, aceleaşi slăbiciuni, doar intensitatea lor fiind cea care diferă.

   Dacă n-ar fi aşa, nu banii ar conduce oameni într-o anume tipologie clişeică de viaţă, nu ar mai exista clişee, nu te-ai mai regăsi în ceea ce spune cel de lângă tine la un moment dat.

   Într-adevăr, filmul este bun, iar vizionarea sa te poate pregăti măcar 5% emoţional pentru o astfel de situaţie, în cazul în care, ferească sfântul, viaţa ţi-ar pune în faţă un necaz de genul acesta.

 3. Marian March 1, 2015 at 2:40 pm -  Reply

  Un film de nota 2000 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Tot francezii saracii ……

  • peapetulburi March 15, 2015 at 12:21 am -  Reply

   Tot ei, recomand “La Haine”, dacă nu s-a vizionat 😀

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Abonează-te

Dacă vrei să mai vâsleşti şi altă dată pe ape tulburi, lasă emailul tău aici.

Coming soon !