Filme

Dogtooth (2009)

1

   Simt că o să fiu aruncat într-un fel de Groapă a Marianelor pentru recenzia atât de pozitivă pe care o voi scrie despre “Dogtooth”, dar îmi asum asta şi tastele-mi merg mai departe. Da, este un film dus la extrem, dar este un semnal şi un mesaj care trebuie înţeles de toţi cei care sunt sau vor fi părinţi. Influenţa lor este mult mai mare decât fiecare dintre noi am putea crede, iar acest lucru este perfect exploatat în acest film “bolnav”.

   Să revenim totuşi la partea “bolnavă” a cinematografiei din Grecia. În “Kynodontas” avem parte de o familie altfel, familie ai cărei copii nu au voie să depăşească perimetrul casei decât în momentul în care vor fi pregătiţi. Cum vor afla că sunt pregătiţi? Vor şti asta în momentul în care le va cădea caninul, dar, de fapt, nici nu mai contează.

   Ei sunt “educaţi” de către aceşti părinţi care seamănă extrem de mult cu propaganda unui regim dictatorial. Practic, induc copiilor propria idee de “bine şi rău”, propria realitate. Numai că această realitate este o totală irealitate, iar atribuirea de sensuri noi unor cuvinte precum “zombie”, ideea că pisicile sunt cel mai mare duşman al omului şi iluzia că mama lor vorbea singură atunci când folosea telefonul sunt doar o mică parte din marea de greşeli în care aceştia creşteau.

   Exact ca în cazul unui sistem totalitar, propaganda nu poate funcţiona la nesfârşit. Şi în momentul în care asta se va întâmpla, părinţii îşi vor culege roadele educaţiei. Dacă treceţi peste toată această parte “bolnavă” a filmului, vi se va părea bun.

   Vizionare plăcută, în cazul în care vă încumetaţi să îl vedeţi!

Nota mea: 9

Nota IMDB*: 7.2

Nota Cinemagia*: 7.0

*Notele de pe IMDB şi Cinemagia sunt cele din momentul postării.

About the author / 

peapetulburi

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Abonează-te

Dacă vrei să mai vâsleşti şi altă dată pe ape tulburi, lasă emailul tău aici.

Coming soon !