Filme

De ce eu? (2015)

1

   Anul 2002. Un procuror mişcă preşul care nu trebuie. Rezultatul? Procurorul se sinucide, iar mutarea preşului aduce în atenţia opiniei publice resturi de adevăr.

   Anul 2015. Apare un film inspirat de acest caz. “De ce eu?” ridică preşul pentru tine, ca spectator, dar tu decizi ceea ce vrei să vezi şi să înţelegi. Te poţi raporta la acest caz ca la unul singular sau poţi vedea cum pânza de păianjen are şanse de a se extinde asupra oricărui sistem.

   Pe de-o parte, îl avem pe tânărul procuror, prins între o carieră de succes şi o viaţă contrară normelor pe care cariera i le impune. Intră în acest joc în aparenta postură a omului care mută, dar devine el însuşi un pion. Previzibil sau nu, modul său de a trăi devine propriul inamic, iar cele două lumi contrastante în care trăieşte încep să se amestece.

   Pe de altă parte, ne este prezentat ce este, cu adevărat, un sistem. Cum funcţionează şi ce implică cunoaşterea sa. Combaterea unui astfel de mecanism pare a deveni, ironic, sinucidere curată, iar rotiţele din interiorul său nu-şi pierd niciodată din proprietăţi, chiar dacă sunt schimbate.

   Nota de “obligatoriu de văzut” (corespondenta notei nouă pe cinemagia) este aleasă strict pentru publicul român. Mi se pare un film care merită văzut de fiecare dintre noi, film care poate fie să deschidă ochi, fie să aducă dorinţa de a-i închide ori de câte ori vine vorba de România. În schimb, pentru străini, “De ce eu?” e un fel de apă la moară. România înseamnă pentru ei corupţie, iar corupţie li se oferă. Poate că nu este în toate sistemele la fel sau poate că nu doar plaiurile mioritice au dezvoltat astfel de obiceiuri.

   Putem lăsa preşul acolo unde e sau putem să-l mai mutăm cu riscurile de rigoare. Cel mai probabil, în final, întrebarea va fi aceeaşi: “de ce eu?”.

Nota mea: 9

Nota IMDB*: 7.7

Nota Cinemagia*: 7.8

*Notele de pe IMDB şi Cinemagia sunt cele din momentul postării.

About the author / 

peapetulburi

1 Comment

  1. adrian0602 April 8, 2015 at 3:39 pm -  Reply

    Reblogged this on adriandc.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Abonează-te

Dacă vrei să mai vâsleşti şi altă dată pe ape tulburi, lasă emailul tău aici.

Coming soon !