Opinii

Ignoranţa ta nu îşi găseşte scuze

4

sursă: www.pinterest.com

O singură concluzie aş putea trage din cei 20 de ani trăiţi până acum în România: niciodată nu e bine. Fie că vorbim de conducătorii pe care tot noi i-am ales, fie că vorbim de condiţiile de trai, fie că ajungem să ne gândim la ceea ce îţi mai poate oferi ţie, ca tânăr, această ţară, totul începe şi se termină negativ. 

   Totuşi, chiar şi în acest context, nimic nu pare a se schimba. În afară de plecat din punctul A (România) şi ajuns în punctul B (oriunde), altă soluţie nu pare a exista din partea unei generaţii înrădăcinate în setea de a acumula exclusiv valori materiale şi în dorinţa de a duce mai departe neajunsurile celor care i-au crescut. Faţă de cei amintiţi anterior, generaţia actuală are acces la informaţie, dar nu pare a fi interesată de acest aspect. Oxigenul lor este tăiat din rădăcini, ţara este plină de companii dornice de a exploata orice resursă rămasă, iar protestele adună, în marea lor majoritate, doar oameni de la 25 de ani în sus.

   Cu tot optimismul meu, încep să-mi pun reale întrebări despre calitatea generaţiei din care fac parte. Fie există oameni capabili bine ascunşi, fie gloata absorbită de grotesc îi atrage şi pe ultimii “samariteni” în joc, altfel nu-mi pot explica lipsa de atitudine pe care aceasta o denotă ori de câte ori are ocazia. Teoretic, condiţiile unei dezvoltări corecte sunt îndeplinite, existând atât acces la informaţie, cât şi oameni capabili şi dornici de a ajuta la evoluţia noastră, indiferent de posibilul domeniu ales.

   Din nefericire, nu părem a fi în stare să profităm nici de libertatea cu care ne-am născut şi nici de condiţiile pe care le avem. Preferăm să ne ucidem timpul cu emisiuni ale căror subiecte sunt încadrate drept cancanuri, să ne cheltuim banii pe lucruri ce ne hrănesc egoul şi să alegem mereu calea cea mai uşoară. Chiar dacă preţurile pentru elevi sau studenţi sunt unele modice atunci când ne referim la muzee, teatru, cinema, expoziţii sau evenimente culturale, o seară într-un club va fi văzută drept opţiunea corectă. Iar pentru cei care nu se încadrează în acest paragraf, nu pot decât să sper că-şi vor menţine drumul greu, dar frumos, pe care l-au ales.

   Posibili vinovaţi? De la părinţii care n-au reuşit să devină un exemplu demn de urmat şi până la întregul sistem educaţional care şi-a privit “călătorii” ca pe un ansamblu format din indivizi asemănători, nicidecum unici prin talentul şi crezurile lor, lista celor vinovaţi a tot fost completată. Rolurile de păpuşari au fost cu drag îmbrăţişate, căci orice om supus abia aşteaptă să aibă control şi putere de decizie. Că puterea asta a fost exercitată chiar pe viitorul ţării…ghinionul lor. “Ce semeni, aia culegi” e probabil cel mai potrivit proverb în contextul actual.

   Din păcate pentru noi, ignoranţa nu îşi poate găsi scuze. Noi, ca generaţie, vom fi singurii vinovaţi dacă ne vom vinde şi ultima rămăşiţă de principii, dacă vom asista tacit la distrugerea ţării şi dacă vom continua să refuzăm să ne cunoaştem drepturile. Nu încetez să cred în schimbare, dar nici nu o mai pot susţine vehement. Şi, probabil cu trecerea anilor, ea va prelua forma unei naivităţi trăite la vârsta la care încă mai credeam în oameni…

About the author / 

peapetulburi

4 Comments

 1. Maria Itu May 15, 2015 at 4:28 pm -  Reply

  Am participat în urmă cu 2 ani la o serie de proteste împotriva exploatării gazelor de şist din zona Mangalia-Vama Veche. Eram cea mai tânără de-acolo, ceilalţi având de la 30 de ani în sus. Am pus pe Facebook poze din cadrul respectivului protest, iar reacţia celor de vârsta mea şi a ta a fost aceea că mă fac de râs prin faptul că iau parte la astfel de evenimente şi că oricum este inutil. Ce n-am înţeles nici până în prezent a fost motivul pentru care astfel de proteste sunt considerate penibile, având în vedere că ele apără interesele cetăţenilor, iar ceea ce m-a bulversat cel mai tare a fost inconştienţa cu care au tratat problema, mai ales că, dacă cei de la Chevron, compania care urma să se ocupe cu exploatarea gazelor, nu se retrăgeau (în urma protestelor şi numeroaselor plângeri), cel mai probabil, în momentul de faţă nu mai aveau nici litoral, nici nimic. Aşa că da, ai dreptate, iar ceea ţi-am povestit eu este doar unul dintre milioanele de exemple referitoare la ignoranţa actualei generaţii.
  P.S.: Dacă ai Facebook şi ai fost activ aseară, probabil ai observat că spiritul de turmă nu dă greş niciodată şi că o mulţime de români s-au întors teferi din Nepal, după cutremur! :))

  • peapetulburi May 16, 2015 at 12:06 am -  Reply

   Cât timp tu faci ceea ce simţi, e imposibil să cunoşti sentimentul de inutilitate. Exact cum am spus, gloata încearcă să te atragă în jocul ei…depinde de tine ce alegi.
   Oamenii refuză să vadă problemele reale sau, pur şi simplu, nu mai sunt în stare să le observe. Cât despre această minunată generaţie tânără, sper doar să fie o problemă de timp…poate se maturizează mai greu.
   Da, am văzut ce s-a întâmplat aseară…grămada cere vârf… 🙂

 2. cosmin May 19, 2015 at 6:42 pm -  Reply

  Trebuie învățat ce înseamnă integritate personală.
  Oricum, puțini dar buni înseamnă tot ce trebuie uneori.
  Spor.

  • peapetulburi May 19, 2015 at 8:50 pm -  Reply

   Corect, Cosmin. “Puţini, dar buni” înseamnă tot ce trebuie uneori, chiar dacă timpul are tendinţa de a mai cerne şi acel puţin 🙂

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Abonează-te

Dacă vrei să mai vâsleşti şi altă dată pe ape tulburi, lasă emailul tău aici.

Coming soon !