Filme

Submarine (2010)

0

   “Unde dragoste nu e, nimic nu e”, spunea un vers dintr-o veche piesă românească. Fără să vreau, iar am făcut un fel de combo wombo şi am văzut consecutiv două filme cu tematică asemănătoare.

   După “Dogtooth” şi punerea problemelor de familie într-o lumină neconvenţională şi bolnavă (după cum mulţi consideră), “Submarine” a intrat pe un tărâm depresiv din care te salvează doar umorul bine inserat în diverse momente. Aşa că dacă în acest moment vi se pare că recenzia o ia pe căi greşite, măcar ştiţi în ce mod greşit se mişcau neuronii mei atunci când am scris-o.

   Filmul prezintă povestea lui Oliver de la vârsta de 15 ani, poveste care se împarte între salvarea relaţiei părinţilor săi şi crearea şi menţinerea primei relaţii din viaţa lui. Vizibil afectat, el încearcă din răsputeri să-şi ajute părinţii, dar toate încercările sale par sortite eşecului.

   Cum relele vin toate odată, vecinul pe care Oliver îl tot spionează este, de fapt, primul iubit al mamei sale. În contextual unei relaţii defectuoase, noua apropiere dintre mama sa şi vecinul “ninja” aduc noi îngrijorări pentru puşti, îngrijorări ce sunt amplificate şi din lipsa de reacţie a tatălui său.

   Din păcate, aşchia nu sare departe de trunchi, iar Oliver seamănă în multe privinţe cu tatăl său. Deseori, este lipsit de reacţii, iar dorinţa de a trece neobservat este la fel de mare. Aşa cum este şi normal, este stângaci în prima sa relaţie şi lucrurile merg la fel de prost şi în acest plan.

   Partea tristă e că povestea puştiului e atât de universală, încât fiecare dintre noi se poate regăsi într-un anume moment din aceasta. Fie că vorbim de problemele tipice vârstei, fie că vorbim de problemele de familie, această vârstă pare a însuma o perioadă de tranziţie pe care mulţi adulţi o ignoră.

   Cum se va descurca Oliver în această dublă situaţie, pe cât de asemănătoare, pe atât de grea? Rămâne să aflaţi în urma vizionării unui film care poate să trezească multe amintiri.

   Vizionare plăcută!

Nota mea: 8

Nota IMDB*: 7.3

Nota Cinemagia*: 7.2

*Notele de pe IMDB şi Cinemagia sunt cele din momentul postării.

sursă foto

About the author / 

peapetulburi

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Abonează-te

Dacă vrei să mai vâsleşti şi altă dată pe ape tulburi, lasă emailul tău aici.

Coming soon !