Filme

Comoara (2015)

4

După ce am evadat de la “Locked In” din Celula 37, am primit invitaţii la filmul “Comoara”. Spre norocul nostru, nu a trebuit să evadăm în 60 de minute de la cinema, chiar dacă nişte români s-au gândit s-o şteargă pe la jumătatea filmului din sală. (sursă foto)

   “Comoara” începe lejer şi ne prezintă viaţa de familie a unui om scris în buletin cu prenumele Costi. În timpul zilei duce o viaţă încadrată în hârtii şi în rutină, iar seara citeşte pagini din Robin Hood fiului său. La un moment dat, este întrerupt din citit de către un vecin. Respectivul este dator vândut la bancă şi are nevoie de opt sute de euro. Faza interesantă este că nu are nevoie de banii ăia pentru a-i da băncii, ci pentru a face rost de un detector de metale. Pretinde că are o comoară îngropată în curtea casei străbunicilor şi, dacă o vor găsi, vor împărţi totul pe jumătate. Contextul este format, omul banal se întâlneşte cu ocazia transformării paginilor citite în realitate. Cu un plan amuzant, se aruncă în această combinaţie “cu capul înainte”, iar familia nu pare a avea nimic de reproşat acestei decizii.

   Dacă vor găsi sau nu o comoară, dacă îşi va lua sau nu ţepao Costi că s-a aruncat ca un berbec în combinaţie, vă rămâne vouă să aflaţi. Partea care nu m-a încântat din film este că, la un moment dat, îţi lasă impresia că a plecat de la o idee care nu s-a putut desfăşura natural în 89 de minute. Pare că a avut nevoie de momente moarte, de extins cât de mult s-a putut căutarea comorii. Simţi nevoia de un twist, de ceva care să te determine să rămâi atent la ceea ce se întâmplă pe ecran. Poate pentru prima dată nu pot condamna faptul că am văzut lume plecând din sală. Dacă nu eşti cinefil, te vei zvârcoli puţin pe scaun.

   Din păcate, publicul român mai are nevoie de mult timp pentru a avea un răspuns pozitiv spre astfel de pelicule, ceea ce mă face să cred că aprecierile “Comorii” vor fi mult mai prezente peste hotare. Dacă vă ştiţi cu tendinţe cinefile, mergeţi linştiţi către sălile de cinema. Dacă nu, reorientaţi-vă către altceva mai apropiat stilului hollywoodian cu care sunteţi obişnuiţi. Îi voi acorda şapte doar pentru că acesta a fost primul film de-al lui Corneliu Porumboiu pe care l-am văzut şi am fost avertizat că ar fi fost nevoie şi de alte pelicule de-ale sale “în portofoliu” pentru o înţelegere mai bună.

Nota mea: 7

Notă IMDB*: 7,9

Notă Cinemagia*: 7.2

*Notele de pe IMDB şi Cinemagia sunt cele din momentul postării.

 

About the author / 

peapetulburi

4 Comments

 1. Emil Calinescu June 4, 2015 at 11:10 pm -  Reply

  Ca parere personala, dintre filmele lui Porumboiu cel mai bun – A fost sau n-a fost, cel mai slab Al doilea joc (care nu e film). Asta este de nivelul lui Politist, Adjectiv.

  • peapetulburi June 4, 2015 at 11:12 pm -  Reply

   O să le văd după sesiune pe toate de care ai zis şi revin atunci cu o părere 😀

 2. Emil Calinescu June 4, 2015 at 11:53 pm -  Reply

  Pai astea-s toate ale lui. Lungmetraje, ca scurte are mai multe.

  • peapetulburi June 5, 2015 at 1:01 am -  Reply

   Ori vedem tot, ori nu mai vedem nimic :))

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Abonează-te

Dacă vrei să mai vâsleşti şi altă dată pe ape tulburi, lasă emailul tău aici.

Coming soon !